Hierbij een recensie in het Oirschots weekblad door de journalist Marina van Brunschot naar aanleiding van mijn lezing op 15 oktober 2015 in Oirschot.

Leven met en na Auschwitz


Toen Russische troepen het bekendste vernietigingskamp op 27 januari 1945 bevrijdden, troffen ze slechts enkele duizenden overlevenden aan. Tijdens de oorlog werden minimaal 1,1 miljoen mensen omgebracht in Auschwitz. Het merendeel van hen was Joods. Auschwitz werd het symbool van de gruwelijkheden van het naziregime.

Vorige week donderdag gaf de uit Oirschot afkomstige Herman Teerhöfer, op uitnodiging van de Heemkundekring De Heerlijkheid, een lezing in ’t Vrijthof over zijn indrukwekkende interviewproject met Auschwitz overlevenden. Teerhöfer interviewde mensen in binnen en buitenland van allerhande rangen en standen. In het kader van 70 jaar bevrijding wordt de geestelijke verzorger en theoloog in januari geïnterviewd door Omroep Brabant voor radio en televisie. Zijn presentatie over ‘Leven met en na Auschwitz’ wordt alom gewaardeerd.

Herman Teerhöfer’s kennis over de Tweede Wereldoorlog en in ’t bijzonder Auschwitz reikt ver, blijkt al snel na aanvang van de lezing. Hij vertelt dusdanig gepassioneerd en levendig, dat luisteren geen opgave is. Teerhöfer gaat tijdens de interviews met de overlevenden van Auschwitz onder andere in op de vraag, waaruit deze mensen kracht putten in dergelijke extreme omstandigheden. Dat bleek voor iedereen verschillend te zijn, maar allen ervoeren een grote drijfveer om te overleven. Tijdens de lezing zagen de aanwezigen diverse interviewfragmenten voorbijkomen, die menigeen kippenvel bezorgden. Zo vertelde Mevrouw Brandes Brillenslijper (zij zat met Anne Frank in concentratiekampen Westerbork, Auschwitz-Birkenau en Bergen Belsen) dat deze periode voor haar Onvoltooid Verleden Tijd is. Sommigen begrijpen niet dat ze de verschrikkelijke ontberingen in Auschwitz hebben overleefd, blijven last houden van nachtmerries of schrikken van hondengeblaf omdat het hen herinnert aan de herdershonden in Auschwitz.

Boodschap

Herman wil met zijn interviewproject deze ingrijpende geschiedenis voor de komende generaties levend houden. Het laatste filmfragment betrof een man die voor een groep van 500 leerlingen op een school in Valkenswaard geëmotioneerd vertelde zijn gehele familie te zijn kwijtgeraakt in De Tweede Wereldoorlog. Zijn getuigenis is een voorbeeld van levenskracht en vormt een appèl tegen discriminatie en voor meer tolerantie. Alle overlevenden van Auschwitz hebben een boodschap voor de samenleving: ‘Vrede en verdraagzaamheid’.

Marina van Brunschot – journalist Oirschots Weekblad